DSC_0373_1
6

Kluski na parze -smak mojego dzieciństwa

Każdemu, jak mniemam, pewne smaki kojarzą się w sposób szczególny …z dzieciństwem. Wraz z pierwszym kęsem rozpoczynamy powrót do przeszłości i wspominamy osobę, która rozpieszczała nas ulubionym daniem. Sama, nigdy nie zapomnę smaku prażuchów, klusek na parze i „satek” smażonych na blasze. Zawsze kojarzyć mi się będą z moją ukochaną Babcią. Niestety, nie zdążyłam nauczyć się od Niej ich przyrządzania. Dlatego teraz, metodą prób i błędów, próbuję do nich wrócić. Czytaj dalej…

wpid-img_20141006_170603-1024x768
4

Kluseczki z białego sera

O tym, że lubimy makarony, zapewne wiecie już z tego wpisu. Równie wielkim uwielbieniem darzymy kluski wszelkiej maści. Leniwe, białe, kopytka, śląskie, na parze, knedle, pierogi i każde inne. Często, na naszym stole pojawiają się kluseczki z białego sera. Myślę, że można je zaserwować już ponadrocznym maluchom. To kolejne zdrowe i szybkie danie. Spróbuj, a na pewno Twoja rodzina tez je polubi 😉 Must have biały Czytaj dalej…

farfalle
8

Farfalle ze szpinakiem

Proste, szybkie i najważniejsze…zdrowe danie. Niestety mojego zachwytu nad tą wariacją nie podziela nasz Synuś;) Zwykle, przygotowuję dla niego drugi sosik. A farfalle ze szpinakiem robię tak… Must have makaron farfalle 400 g (najlepiej Lubella;)) szpinak świeży 300 g (ja kupuję pakowany w Biedronce) cebula -1 szt. śmietana 18 % (moja ulubiona to Zott) masło oliwa z oliwek sól bazylia czosnek (świeży lub Czytaj dalej…