_DSC0256
3

Racuchy bez drożdży, za to z jabłkami

Za co lubię jesień? Zdecydowanie za kolory i jabłonie uginające się pod ciężarem owoców. Matka Natura była w tym roku na tyle łaskawa, że mamy zapasy jabłek na całą zimę. W piwnicy piętrzą się już słoiki z kompotami ale wciąż zostało jeszcze kilka pełnych skrzynek ze świeżymi owocami. Zdecydowanie tegoroczna jesień ma dla nas smak racuchów z jabłkami. Małe Szczypiorki nie szczególnie pozwalają mi na spędzanie w kuchni więcej czasu Czytaj dalej…

DSC_0373_1
6

Kluski na parze -smak mojego dzieciństwa

Każdemu, jak mniemam, pewne smaki kojarzą się w sposób szczególny …z dzieciństwem. Wraz z pierwszym kęsem rozpoczynamy powrót do przeszłości i wspominamy osobę, która rozpieszczała nas ulubionym daniem. Sama, nigdy nie zapomnę smaku prażuchów, klusek na parze i „satek” smażonych na blasze. Zawsze kojarzyć mi się będą z moją ukochaną Babcią. Niestety, nie zdążyłam nauczyć się od Niej ich przyrządzania. Dlatego teraz, metodą prób i błędów, próbuję do nich wrócić. Czytaj dalej…