foto: kuchniakuronia.pl
4

Ekspresowy majonez domowy

Nie ma jak długi weekend, prawda? W końcu można nadrobić zaległości…pobyć z bliskimi, ugotować coś specjalnego. Czy macie w swoim repertuarze taką potrawę na szczególne okazje? Pewnie tak 😉 W naszym domu, tradycyjnie już pojawia się sałatka jarzynowa przyrządzana przez szczypiorkowego Tatę. Pomyślicie pewnie, że to nic nadzwyczajnego. Pewnie byłoby tak, gdyby nie własnoręcznie przygotowany majonez. Może nie jest najzdrowszy 😉 ale przynajmniej wiem, co jem 😛 Spróbujcie sami, a nigdy już nie będziecie chcieli używać tego „sklepowego”.

majonez
foto: kuchniakuronia.pl

Składniki:

olej -500 ml

jajka -2 szt

ocet -1 łyżka stołowa

sól -1/3 łyżeczki

cukier -1 łyżeczka

musztarda -3 łyżeczki

pieprz -szczypta

Do dzieła!

Do przygotowania ekspresowego majonezu niezbędny jest blender. Jego końcówkę na kilka minut umieszczamy w zamrażarce. Szczerze mówiąc…nie wiem po co 😛 Potrzebny będzie też słoik o pojemności jednego litra. Równie dobrze może to być inne wysokie naczynie, jednak jeżeli nie wykorzystamy całego majonezu od razu, słoik można zakręcić i włożyć do lodówki. Nie tracimy czasu na przekładanie i mycie.

Do słoika wlewamy olej, następnie wbijamy dwa całe jajka. Ta kolejność jest celowa bo żółtko musi pozostać nienaruszone. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli ocet, sól, cukier, pieprz i musztardę. Tutaj można poszaleć w zależności od preferencji. Jeżeli ktoś lubi łagodny smak to dobra będzie musztarda delikatesowa i odrobina pieprzu. Dla fanów ostrzejszych smaków polecam musztardę rosyjską.

Przyszedł czas na gwóźdź programu czyli…mieszanie! Sprawa nie jest taka prosta ale nawet ja sobie z tym radzę 😉 Jeżeli teraz zastanawiasz się, gdzie jest Twoja końcówka od blendera, to przypominam…w zamrażarce 😛 Umieszczamy ją w słoiku tak, żeby dotykała dna i obejmowała całe żółtka (nie można ich uszkodzić!). Włączamy blender i nie ruszając go czekamy, aż majonez zacznie się formować. Po chwili, wolnym, płynnych ruchem kierujemy urządzenie w górę. Ależ emocje, prawda? 😀 Już prawie koniec. Pozostało jeszcze wyrównać konsystencję majonezu kilkoma zdecydowanymi ruchami. Gotowe! Teraz dodaj swój majonez do sałatki, jajek, czy na co tam jeszcze masz ochotę.

Smacznego! 🙂

Przeczytaj też

  • To mieszanie … masakra 🙂
    Czemu to żółtko musi być w całości?

    • Generalnie…nie wiem 😛 ale sprawdzę 🙂

  • Żółtko nie musi być w całości 😀
    zamiast octu proponuje sok z cytryny 😉