DSC_0406
0

HiPP czyli żywienie w harmonii z naturą -Konkurs

Dokładnie pół roku minęło od momentu kiedy zaczęłam opracowywać strategię rozszerzania diety naszej Dziewczynki. W końcu to bardzo skomplikowana operacja, solidne przygotowanie to podstawa. 😉  Z zapałem zabrałam się za kompletowanie potrzebnych akcesoriów – miseczek, łyżeczek, śliniaczków. Najwięcej czasu, najwięcej moich myśli pochłonął jednak dylemat: gotować czy kupować?

Dylematki

Oczywiście, jako ambitna Matka Polka świadoma zalet domowego jedzenia, wychodziłam z założenia, że słoiczki to „samo zło”. Jednak z drugiej strony, rzeczywistość podpowiadała mi, że temat może być trudny do ogarnięcia.

Na korzyść słoiczków przemawiały dwa poważne argumenty. Przede wszystkim, wiedziałam, że tutaj gdzie mieszkamy, łatwiejszy dostęp mam właśnie do gotowych dań. Trudniej byłoby mi zapewnić naszej Córeczce świeże składniki wysokiej jakości. Poza tym, słoiczki są po prostu wygodne. Czas, który musiałabym poświęcić na przygotowywanie dodatkowego posiłku, mogę spędzić z dziećmi. A możecie mi wierzyć, że często nie mam w tej kwestii nic do powiedzenia. Mama musi być i już! 😉

Po przeanalizowaniu wszystkich „za” i „przeciw” stwierdziłam, że…wykorzystam obie możliwości. Jednak faktycznie, do wprowadzaniu pierwszych smaków, wykorzystałam owoce i warzywa w słoiczkach.

Teoria

Tak jak wspominałam na początku, trochę czasu zajęło mi poszukiwanie informacji i wskazówek. W tej kwestii bardzo pomógł mi portal 1000dni.pl i Klub mojego Maluszka HiPP . Zaczęłam od pobrania schematu żywienia dzieci w 1. roku życia, który aktualnie wygląda tak:

hipp

hippKolejnym moim krokiem było przypomnienie sobie (w końcu już raz to przerabiałam 😉 ) najważniejszych zasad, o których warto pamiętać wprowadzając dziecku nowe smaki. Oczywiście nie omieszkam podzielić się nimi. 😉

  • Do ukończenia pierwszego roku życia, podstawą diety dziecka nadal pozostaje mleko (naturalne lub modyfikowane).
  • Wybierz odpowiednią łyżeczkę. Powinna być twarda, prosta i niezbyt głęboka.
  • Wprowadzanie nowych smaków rozpocznij od jednoskładnikowych dań, najlepiej warzyw. Nie sól i nie doprawiaj ich.
  • Zacznij od podania 3-4 łyżeczek posiłku uważnie obserwując dziecko. Jeżeli w ciągu doby nie wystąpią żadne niepokojące objawy, możesz w kolejnych dniach stopniowo zwiększać porcję. Po ok. 5 dniach wprowadź kolejny nowy składnik, ponownie zaczynając od 3-4 łyżeczek.
  • Bądź cierpliwa. Jeżeli dziecko nie chce zaakceptować warzyw, ponawiaj próby w następnych dniach.

Więcej informacji znajdziesz na www.hipp.pl.

Moje wybory

Po oswojeniu teorii, przyszedł czas na zakupy. Szczerze mówiąc, doznałam lekkiego zawrotu głowy kiedy w supermarkecie stanęłam przed regałem z żywnością dla najmniejszych. Chciałabym napisać, że przeanalizowałam dogłębnie etykiety słoiczków różnych producentów, ale niestety tak nie było. Na szczęście, nasza dziewczynka nie szczególnie zainteresowana była papkami i wolała sama rozcierać sobie marchewkę na włosach.

Za to teraz, za sprawą współpracy z marką HiPP, przeżywamy słoiczkowy renesans. Zostaliśmy poproszeni o przetestowanie kilka produktów i z całą przyjemnością oddaliśmy się ich próbowaniu.

Jakość HiPP BIO

Okazuje się, że nie trzeba mieszkać w okolicy rolnictwa ekologicznego, żeby móc korzystać z jego dobrodziejstw. Od lat fabryki HiPP zaopatrywane są produkty pochodzące właśnie z takich miejsc. Dzięki temu, na każdym słoiczku znaleźć można dwa symbole.

hipp

 

Pierwszy z nich oznacza, że produkt spełnia jeszcze wyższe normy jakościowe, niż przewiduje prawo. Drugi, to logo unijnego rolnictwa ekologicznego.
I pomyśleć, że miałam tyle obaw w stosunku do gotowych dań. Zupełnie bezpodstawnie, teraz to wiem.

hipp

Nie będę owijać w bawełnę. Napiszę po prostu to, co znalazłam na etykietach słoiczków.

  • z kwasami tłuszczowymi Omega-3 z ekologicznego oleju rzepakowego BIO. Kwasy Omega-3 są ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych
  • źródło jodu -ważnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy
  • bez dodatku aromatów, składników pochodzenia mlecznego i zagęstników -przy rozwarstwieniu wymieszać
  • zgodnie z przepisami prawnymi nie zawiera dodatku substancji konserwujących ani barwników
  • składniki łagodnie gotowane na parze -dla zachowania pełni smaku i wartości odżywczej
  • z wyczuwalnymi cząstkami -wspierającymi naukę gryzienia
  • bez składników modyfikowanych genetycznie

A tak wygląda skład jednego z nich (po 11. miesiącu):

warzywa* 34% (pomidory* 22%, marchew*, seler*, cebula*), woda, gotowany makaron* pszenny 19%, mięso cielęce* 8%, mąka pszenna*, olej rzepakowy* 2%, sól jodowana, pieprz*.

*z rolnictwa ekologicznego

Ja osobiście nie mam więcej pytań.

Nasze wrażenia

…a właściwie to moje wrażenia i obserwacje Córeczki. Tak jak napisałam wyżej, słoiczki wróciły do łask. Nasza dziewczynka z apetytem pałaszuje hippowe obiadki. Jednak mam wrażenie, że najbardziej przypadły jej do gustu kluseczki z pomidorami i cielęciną. O wiele chętniej zjada dania o wyrazistym smaku. Ale to nie wszystko. Oprócz obiadków, mieliśmy okazję spróbować też deserków owocowo-zbożowych, musów Wesołe owoce i wafelków ryżowych. Tych ostatnich udało mi się zrobić dosłownie kilka zdjęć bo zniknęły w mig (starszy brat pomógł ;)). Natomiast mi -mamie, najbardziej przypadły do gustu praktyczne tubki z musami owocowymi. Idealnie pasują do maminej torebki, dzięki czemu, poza domem zawsze mogę mieć pod ręką zdrową przekąskę dla Szczypiorków. Oczywiście, bez dodatku cukru.

Co tu dużo mówić, jak najbardziej jesteśmy na TAK!

hipp hipp hipp

hipp

hipp hipp

Razem z produktami do testowania, otrzymaliśmy też firmowe gadżety.
Takie same możesz mieć i Ty!

Konkurs

hipp

1. Zadanie konkursowe: Zrób zdjęcie swojemu dziecku z produktem marki HiPP i prześlij go nam na adres blog@szczypiorki.pl.

2. Zaakceptuj regulamin wpisując w treści wiadomości mailowej „Akceptuję Regulamin Konkursu.” Regulamin dostępny jest tutaj.

3. Nagrodą w konkursie jest zestaw gadżetów i produktów od HiPP.

4. Warunkiem udziału w Konkursie jest posiadanie konta na Facebooku.

5. Konkurs trwa od 29 stycznia do 11 lutego 2015 roku do godziny 23.59.

6. Zwycięzcą nagrody w Konkursie zostanie jeden Uczestnik, którego praca konkursowa zdobędzie największe uznanie organizatora (czyli nasze ;)).

7. O wynikach Konkursu powiadomimy w terminie 3 dni roboczych od przyznania nagrody.

Powodzenia! 🙂

Wyniki

Kochani, dziękuję za Wasze zaangażowanie, za zdjęcia i za cierpliwość.

Po burzliwej naradzie, postanowiliśmy nagrodzić

Panią Donatę Andrzejewską.

Gratulujemy! 🙂

Hipp ciasteczka zgłasza Donata Andrzejewska

Proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres blog@szczypiorki.pl.

*Post powstał w ramach współpracy z marką Hipp.

Przeczytaj też