DSC06628
2

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Masterchef ze mnie żaden.:) Jednak mam w swoim „repertuarze” kilka dań, które smakują mojej rodzince. Dlatego z pewną dozą nieśmiałości, zachęcona przez Szczypiorkowego Tatę, stworzyłam kategorię „Pyszności”. Na początek, przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym, którymi zajada się nasz Trzylatek. 🙂

DSC06628

Klopsiki

  • mięso mielone z szynki -500 g,
  • jajko -1 szt.,
  • bułka tarta*,
  • sól*,
  • papryka słodka mielona*,
  • oregano*,
  • czosnek granulowany (lub świeży)*,
  • bazylia*.

Sos pomidorowy

  • pomidory w puszcze,
  • cebula -1 szt.,
  • masło*,
  • sól*,
  • papryka słodka mielona*,
  • oregano*,
  • czosnek granulowany (lub świeży)*,
  • bazylia*.

*na oko 😉

 Przygotowanie

Do mięsa mielonego wbijam jajko. Dodaję przyprawy…na oko 🙂 i dosypuję bułki tartej. Formuję niewielkie kuleczki. Wrzucam je do gotującej się wody.
Średniej wielkości cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Do zeszklonej cebulki dodaję pokrojone pomidory z puszki. Do tego dolewam ok 250 ml wody, w której gotowały się pulpeciki. Jeszcze chwilę gotuję, a później doprawiam. Mieszam łyżkę mąki z małą śmietanką 18% (moja ulubiona to Zott) i odrobiną sosu. Wlewam do całości. Gotuję jeszcze kilka minut i gotowe.
Można do tego podać ryż (najlepszy jest gotowany na parze), makaron lub klasycznie: ziemniaczki i surówkę.

To bardzo proste i w miarę szybkie danie. U nas jest na liście TOP 😉

Smacznego!

 

Przeczytaj też

  • To będzie nasz ulubiony kącik na Twoim blogu 😀 🙂 Pzdr!

    • Szczypiorki

      O jak mi miło! Bo już zastanawiałam się, czy to ma sens 😉 W takim razie, myślę już o następnym przepisie 🙂 Dzięki 🙂 Szczypiorki pozdrawiają