Gofry
19

Przepis na domowe gofry

Do niedawna gofry kojarzyły mi się głównie z koloniami letnimi nad morzem, na które jeździłam kiedy jeszcze uczyłam się w szkole podstawowej. Wtedy były smakołykiem niedostępnym na co dzień, dlatego z entuzjazmem staliśmy w gigantycznych kolejkach do budki postawionej tylko na sezon. Oczywiście, o bitej śmietanie trzeba było zapomnieć ze względu na ryzyko zatrucia, jednak polewa czekoladowa załatwiała sprawę.  Krótko mówiąc, gofry to smak mojego dzieciństwa i budziły we mnie tylko miłe skojarzenia…do Czytaj dalej…

_DSC0256
3

Racuchy bez drożdży, za to z jabłkami

Za co lubię jesień? Zdecydowanie za kolory i jabłonie uginające się pod ciężarem owoców. Matka Natura była w tym roku na tyle łaskawa, że mamy zapasy jabłek na całą zimę. W piwnicy piętrzą się już słoiki z kompotami ale wciąż zostało jeszcze kilka pełnych skrzynek ze świeżymi owocami. Zdecydowanie tegoroczna jesień ma dla nas smak racuchów z jabłkami. Małe Szczypiorki nie szczególnie pozwalają mi na spędzanie w kuchni więcej czasu Czytaj dalej…

DSC_0202
2

Kotleciki drobiowe w lnianej panierce

Sporo czasu minęło od kiedy ostatnio podzieliła się sprawdzonym przeze mnie przepisem. Materiałów mi nie brakuje, za to ciągle cierpię na chroniczny niedoczas. Dziś nadrabiam, bo mam ku temu świetną okazję. Jako jedna z uczestniczek Majówki z Rodzinką, otrzymałam kilka produktów od firmy Oleofarm. Przyznam szczerze, że do tej pory kojarzyłam ją jedynie z witaminą D w kapsułkach twist-off, które stosuję od kiedy jestem mamą. Nie Czytaj dalej…

DSC_0373_1
6

Kluski na parze -smak mojego dzieciństwa

Każdemu, jak mniemam, pewne smaki kojarzą się w sposób szczególny …z dzieciństwem. Wraz z pierwszym kęsem rozpoczynamy powrót do przeszłości i wspominamy osobę, która rozpieszczała nas ulubionym daniem. Sama, nigdy nie zapomnę smaku prażuchów, klusek na parze i „satek” smażonych na blasze. Zawsze kojarzyć mi się będą z moją ukochaną Babcią. Niestety, nie zdążyłam nauczyć się od Niej ich przyrządzania. Dlatego teraz, metodą prób i błędów, próbuję do nich wrócić. Czytaj dalej…

foto: kuchniakuronia.pl
4

Ekspresowy majonez domowy

Nie ma jak długi weekend, prawda? W końcu można nadrobić zaległości…pobyć z bliskimi, ugotować coś specjalnego. Czy macie w swoim repertuarze taką potrawę na szczególne okazje? Pewnie tak 😉 W naszym domu, tradycyjnie już pojawia się sałatka jarzynowa przyrządzana przez szczypiorkowego Tatę. Pomyślicie pewnie, że to nic nadzwyczajnego. Pewnie byłoby tak, gdyby nie własnoręcznie przygotowany majonez. Może nie jest najzdrowszy 😉 ale przynajmniej wiem, co Czytaj dalej…

wpid-img_20141006_170603-1024x768
4

Kluseczki z białego sera

O tym, że lubimy makarony, zapewne wiecie już z tego wpisu. Równie wielkim uwielbieniem darzymy kluski wszelkiej maści. Leniwe, białe, kopytka, śląskie, na parze, knedle, pierogi i każde inne. Często, na naszym stole pojawiają się kluseczki z białego sera. Myślę, że można je zaserwować już ponadrocznym maluchom. To kolejne zdrowe i szybkie danie. Spróbuj, a na pewno Twoja rodzina tez je polubi 😉 Must have biały Czytaj dalej…