_DSC0256
3

Racuchy bez drożdży, za to z jabłkami

Za co lubię jesień? Zdecydowanie za kolory i jabłonie uginające się pod ciężarem owoców. Matka Natura była w tym roku na tyle łaskawa, że mamy zapasy jabłek na całą zimę. W piwnicy piętrzą się już słoiki z kompotami ale wciąż zostało jeszcze kilka pełnych skrzynek ze świeżymi owocami. Zdecydowanie tegoroczna jesień ma dla nas smak racuchów z jabłkami.

Małe Szczypiorki nie szczególnie pozwalają mi na spędzanie w kuchni więcej czasu niż to konieczne. Wszystkie potrawy, które im serwuję muszą być łatwe, a tym samym szybkie w przygotowaniu. Takie właśnie są puszyste racuchy bez drożdży, moje ostatnie odkrycie. Z jabłkami smakują rewelacyjnie.

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 2-3 średniej wielkości jabłka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • olej.

To dziecinnie proste!

Zanim zabierzemy się za mieszanie ciasta, przygotujmy sobie jabłka. Trzeba je obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na niewielkie plasterki lub kosteczkę, w zależności od upodobań.

Do miski wbijamy jajko, dosypujemy cukier i ucieramy mikserem (ja używam blendera z końcówką do ubijania). Kiedy już uzyskamy puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia naprzemiennie z mlekiem. Znów korzystamy z miksera (blendera) i mieszamy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Przyszedł czas na jabłka, dosypujemy je do ciasta i całość mieszamy już łyżką.

Na patelni rozgrzewamy olej, a same racuchy smażymy już na niewielkim ogniu, żeby miały szansę dobrze się dopiec. Ciasto porcjujemy łyżką i formujemy niewielkie placki. Smażymy z obu stron na smakowity złoty kolor. Przysłowiową wisienką na torcie niech będzie cieniutka warstwa cukru pudru. Voila!

racuchy

racuchy

racuchy

racuchy

racuchy

Smacznego!

Przeczytaj też

  • Pyszności, moje dzieci uwielbiają takie racuchy.

  • Mój Wiktorek uwielbia racuszki, zwłaszcza te które robi moja mama. Spróbuję zrobić według Twojego przepisu z jabłkami, mam nadzieję, że tez mu posmakują 🙂