ile gotować ryż

Ryż to składnik wielu dań, który zadowoli podniebienie wielu osób. Jeżeli ktoś szuka czegoś dzięki czemu będzie mógł urozmaicić swoje posiłki, to dzięki ryżowi na pewno doskonale się to uda. Bardzo często ryż można stosować jako zamiennik do ziemniaków. Jeżeli nudzi nam się jedzenie pyr(ziemniaki po wielkopolsku) to śmiało możemy spróbować zamiast tego ryżu, który jakby nie było może pochwalić się bardzo długą historią.

Z czym nam się kojarzy ryż?

Na pewno z Chinami i z tamtejsza kuchnią. W końcu większość dań z tamtejszego regionu znajduje się na bazie takiego składnika dań. Zanim jednak do tego przejdziemy musimy odpowiedzieć sobie na jedno pytanie. Ile gotować ryż, aby mieć pewność, że będzie dobry? Odpowiedź jest prosta. Zawsze warto spojrzeć na opakowanie, gdzie zawsze wszystko jest bardzo dokładnie wyjaśnione. Jeżeli jednak mamy się samodzielnie pokusić o odpowiedź, to warto wiedzieć, z jakim ryżem mamy do czynienia. Czy będzie to ryż biały, czy też ryż brązowy?

W przypadku ryżu białego, który jest najbardziej popularniejszy to podstawą jest zagotowanie wody. Dopiero po zagotowaniu wody wkładamy woreczek z ryżem (lub też większą ilość, jeżeli będzie nam potrzebna) do wody, która uprzednio była delikatnie osolona i czekamy jeden kwadrans od momentu włożenia woreczków. Przy czym najlepiej ogień pod garnkiem najlepiej zmniejszyć i gotować przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż należy odcedzić i przelać go zimną wodą. Jak to wykonać? Najlepiej woreczek z ryżem od razu przelać na sitko, a potem to sitko podstawiamy pod zimną wodę i oblewamy zimną wodą przez kilka minut.

danie z ryżem

Sam ryż będzie wtedy lepszy. Nie będzie od razu taki zimny i będzie można od razu go spożywać. Czy ryż biały w woreczkach będzie lepszy czy taki na luz (który jest tańszy i bardziej opłacalny)? Wielu specjalistów doradza, aby brać taki ryż woreczkach, ponieważ jest większa pewność, że nie przypali nam się on do dna i nie będziemy musieli nad tym garnkiem stać. Ryż na luz można jak najbardziej również zakupić, jednak trzeba być ciągle przy gazówce i mieszać w garnku, ponieważ ryż nawet na małym ogniu bardzo szybko się przypieka.

Jeżeli jednak nie mamy czasu, aby przez te minimum 15 minut (do momentu wchłonięcia wody)stać przy tej gazówce, to wybierzmy jednak praktyczniejsze woreczki. Z kolei jeżeli mamy do czynienia z ryżem brązowym to wstęp jest taki sam. Gotujemy osoloną wodę w garnku do momentu zagotowania. Potem wrzucamy delikatnie woreczki do środka i przykrywamy zostawiając wszystko na małym gazie. Tym razem jednak czekamy aż trzydzieści minut, aby ryż mógł zmięknąć. Po tym czasie ryż odcedzamy, przelewamy zimną wodą (tak samo jak w przypadku ryżu białego) i możemy go od razu podawać.

Przyrządzenie ryżu nie jest wielką trudnością i jeżeli będziemy zawsze pilnowali gazu, to na pewno bez problemu uda nam się to zrobić. W tym czasie, kiedy ryż się będzie gotował możemy przyrządzić pozostałe części składowe naszego dania. A do wyboru mamy wiele potraw. Pierwsza z nich to ryż z sosem słodko-kwaśnym. Przyrządzenie takiego dania nie powinno nam sprawiać trudności, ponieważ wystarczy kupić gotowy sos w słoikach (ich wydajność jest większa) lub w proszku.

ryż

Potem wystarczy tylko go podgrzać w garnku i mamy obiad gotowy tak naprawdę w maksymalnie pół godziny. W szczególności, że sam ryż jest bardzo sycący i nie potrzeba tak naprawdę nic do tego dodawać. Jeżeli ktoś jest jednak bardziej wymagający, to zawsze może dorzucić do tego warzywa na parze. Warto w tym momencie wybrać mieszankę warzyw chińską, ponieważ sos słodko-kwaśny idealnie komponuje się z warzywami.

Aczkolwiek na rynku jest wiele takich mieszanek, dzięki czemu tutaj mamy prawdziwą dowolność smakową. Ryż jest również bardzo ważnym składnikiem, jeżeli chodzi o sushi. Jednak jest to takie danie, które nie wszystkim smakuje. Dlatego w tym przypadku to już zależy do naszych gustów smakowych. Przy czym należy zdać sobie sprawę, że przyrządzenie takiego sushi nie jest łatwe i wymaga od nas wprawy kulinarnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here